Biznis barometar

Ekonomsko ogledalo

Potrošačka korpa

Vukovarsko-srijemska županija i Vojvodina nastavljaju i šire uspešnu saradnju

Vukovarsko-srijemska županija i Vojvodina nastavljaju i šire uspešnu saradnju

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je 26.februara 2016. godine na sastanku u Regionalnoj razvojnoj agenciji Vojvodine sa zamenikom župana Đorđem Ćurčićem i predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije, da saradnja ove dve regije ima ogromne potencijale, ali ne samo u okviru prekograničnih programa, već i na temu Centralno-dunavskog regiona, a koji bi uključio i druge susedne države kroz koje prolazi reka Dunav.

 

 

- Još prilikom studijske posete Baden-Virtembergu primećeno je da ogroman potencijal za naš zajednički razvoj postoji u okviru Centralno-dunavskog regiona, što svi mi to jesmo, ali do sada kroz ovu prizmu nismo posmatrali naše šanse i potencijale. Na tome bi trebalo ozbiljno i intezivno raditi - poručio je na sastanku sekretar Bugarski.

 

 Zamenik župana Đorđe Ćurčić istakao je prilikom ovog susreta da je za njih saradnja sa Vojvodinom veoma važna i da pored velikih projekata, smatra da ova saradnja mora značajno da se intenzivira i na malim projektima, kojih treba da bude što više.

 

 

Direktorke regionalnih agencija Vojvodine Vera Čelić i Vukovarsko-srijemske Gabrijela Žalac otvoreno su izrazile spremnost za saradnju dveju agencija u nizu oblasti od poljoprivrede, preduzetništva, zaštite životne sredine, kao i drugih, gde postoje zajednički izazovi i potrebe.

 

Predloženo je da se uskoro potpiše i Sporazum o saradnji dveju agencija, te da se konkuriše sa zajedničkim projektima u okviru novog prekograničnog programa Srbija-Hrvatska čiji se prvi poziv očekuje tokom proleća.

 

Vukovarsko-srijemska županija i Vojvodina počele su sa realizacijom zajedničkog projekta na temu upravljanja rizicima u vanrednim situacijama, u vrednosti od 280.000 evra, koji se finansira iz Fonda Generalnog direktorata za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske unije. Projekat upravljanja rizicima u vanrednim situacijama, čiji je nosilac Regionalna razvojna agencija “Hrast” Vukovarsko-srijemske županije, a Vojvodina partner, počeo je sa realizacijom 1. januara 2016. godine, i trajaće 18 meseci.