Biznis barometar

Ekonomsko ogledalo

Potrošačka korpa

Srbija pristupila potprogramu Mediji programa Kreativna Evropa

Srbija pristupila potprogramu Mediji programa Kreativna Evropa

Srbija pristupila potprogramu Mediji programa Kreativna Evropa

Republika Srbija je, u okviru programa „Kreativna Evropa“, pristupila potprogramu „Mediji“, čime su otvorene mogućnosti za ubrzan razvoj celokupnog domaćeg audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, ali i uspešnije pozicioniranje organizacija i pojedinaca iz Srbije na međunarodnoj sceni.
Srbija je na taj način, uz ranije pristupanje potprogramu „Kultura“, kao prva zemlja van Evropske unije, zaokružila svoje učešće u programu „Kreativna Evropa“ i ostvarila pristup fondu u ukupnom iznosu od 1,46 mlrd EUR.

 

Fond potprograma „Mediji“ raspolaže sa više od 800 mil. EUR i namenjen je pružanju podrške filmskoj i televizijskoj produkciji, širenju mreže bioskopa, kvalitetu filmskih festivala, razvoju video igara i profesionalnom usavršavanju pojedinaca. Učešće u potprogramu „Mediji“ uticaće i na razvoj novih profesija, porast zapošljavanja u oblasti kulture i jačanje komunikacije s novim publikama.
Potprogram „Mediji“ jedan je od najznačajnijih evropskih fondova, koji podržavaju produkciju, distribuciju i promociju igranih i dokumentarnih filmova, televizijskih drama i novih medija.
Cilj potprograma „Mediji“ je razvijanje zajedničkog evropskog tržišta i podsticanje konkurentnosti evropske kulture na svetskom tržištu. Kao deo ovog potprograma, stvaraoci iz Srbije će svoja dela moći da plasiraju širom sveta.
Uspostavljanjem veza između sektora produkcije i distribucije, program „Kreativna Evropa“ omogućava pristup novim tržištima razmenom, povećanjem vidljivosti dela i poboljšanjem njihove cirkulacije.
Prema podacima Deska programa „Kreativna Evropa“ za Srbiju, veliki broj organizacija i pojedinaca iz evropskih zemalja zainteresovan je za učešće Srbije u potprogramu „Mediji“. S obzirom na pozitivna iskustva konkurisanja u potprogramu „Kultura“, očekuje se da učešće Srbije u potprogramu „Mediji“ domaćim stvaraocima obezbedi značajna finansijska sredstva i pristup novim tržištima i publikama.
Izvor: internet sajt Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije