Biznis barometar

Ekonomsko ogledalo

Potrošačka korpa

Agencija za regionalni razvoj AP Vojvodine na 9. Forumu o organskoj proizvodnji u Selenči

Agencija za regionalni razvoj AP Vojvodine na 9. Forumu o organskoj proizvodnji u Selenči

Agencija za regionalni razvoj AP Vojvodine na 9. Forumu o organskoj proizvodnji u Selenči

Centar za organsku proizvodnju iz Selenče u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom i Vojvođanskim klasterom organske poljoprivrede, a uz podršku Agencije za regionalni razvoj AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, 25.septembra 2015. organizovao je 9. Forum o organskoj proizvodnji na temu. „Plasman organskih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu“.

Koncepcija ovogodišnjeg Foruma je sadržala četiri ključna elementa:
 
  • Plenarni deo namenjen malim proizvođačima pod nazivom “Izazovi plasmana za male organske proizvođače” gde su članovi Centra predstavili prednosti i probleme različitih kanala prodaje organskih proizvoda iz sopstvenog iskustava.
  • Okrugli sto na temu “Kako povećati izvozni učinak organski proizvođača – podrška države - NAJBOLJI MODEL” gde su predstavnici velikih organskih proizvođača u diskusiji sa predstavnicima institucija, uz učešće gostiju iz Slovačke, razmatrali najbolji model za podršku izvoznim aktivnostima od strane države.
  • B2B - Poslovni susreti preduzeća iz sektora organske proizvodnje: proizvođači, prerađivači i distributeri. Osim toga, događaj je bio otvoren i za povezane sektore poput: poljoprivredne mehanizacije, đubriva i zaštita bilja, pakovanja, poljoprivrede kao izvora obnovljivih izvora energije, opreme za proizvodnju i preradu hrane, primenjene nauke i istraživanja, primene inovativnih tehnologija u poljoprivredi, itd.
  • Razvojno-istraživačka sesija na kojoj su predstavnici razvojnih institucija razgovarali o inovativnim rešenjima u poljoprivredi, tekućim aktivnostima i predlozima projekata.
  • Kroz navedeni koncept cilj 9. Foruma o organskoj proizvodnji je da se pomogne organskim proizvođačima da unaprede svoje prisustvo na tržištu u vidu prilagođavanja zahtevima tržišta, povećanju plasmana, diversifikaciji kanala prodaje, pronalaženju poslovnih partnera u zemlji i inostranstvu, kao i intenziviranje komunikacije sa institucijama s ciljem bolje podrške izvoznim aktivnostima.