Бизнис барометар

Економско огледало

Потрошачка корпа

poziv

Агенција за регионални развој АП Војводине на 9. Форуму о органској производњи у Селенчи

Агенција за регионални развој АП Војводине на 9. Форуму о органској производњи у Селенчи

Агенција за регионални развој АП Војводине на 9. Форуму о органској производњи у Селенчи

Центар за органску производњу из Селенче у сарадњи са Европском предузетничком мрежом и Војвођанским кластером органске пољопривреде, а уз подршку Агенције за регионални развој АП Војводине и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, 25.септембра 2015. организовао је 9. Форум о органској производњи на тему. „Пласман органских производа на домаћем и међународном тржишту“.

Концепција овогодишњег Форума је садржала четири кључна елемента:

  • Пленарни део намењен малим произвођачима под називом “Изазови пласмана за мале органске произвођаче” где су чланови Центра представили предности и проблеме различитих канала продаје органских производа из сопственог искустава.
  • Округли сто на тему “Како повећати извозни учинак органски произвођача – подршка државе - НАЈБОЉИ МОДЕЛ” где су представници великих органских произвођача у дискусији са представницима институција, уз учешће гостију из Словачке, разматрали најбољи модел за подршку извозним активностима од стране државе.
  • Б2Б - Пословни сусрети предузећа из сектора органске производње: произвођачи, прерађивачи и дистрибутери. Осим тога, догађај је био отворен и за повезане секторе попут: пољопривредне механизације, ђубрива и заштита биља, паковања, пољопривреде као извора обновљивих извора енергије, опреме за производњу и прераду хране, примењене науке и истраживања, примене иновативних технологија у пољопривреди, итд.
  • Развојно-истраживачка сесија на којој су представници развојних институција разговарали о иновативним решењима у пољопривреди, текућим активностима и предлозима пројеката.
  •  

Кроз наведени концепт циљ 9. Форума о органској производњи је да се помогне органским произвођачима да унапреде своје присуство на тржишту у виду прилагођавања захтевима тржишта, повећању пласмана, диверсификацији канала продаје, проналажењу пословних партнера у земљи и иностранству, као и интензивирање комуникације са институцијама с циљем боље подршке извозним активностима.